Erik Ravijts, oprichter en mede-eigenaar van dronebedrijf Mapix en voorheen van een Antwerps studiebureau, bouwt momenteel in opdracht van Sport Vlaanderen en Stad Genk aan een nieuwe schans voor professionele snowboards en skiërs op het domein Kattevennen in Genk. Voor de realisatie van het nieuwe project wordt voortdurend dronetechnologie gebruikt. Erik Ravijts heeft al meerdere skischansen over de hele wereld gebouwd en getuigt hoe drones hem helpen bij het ontwerpen van de meest optimale skipistes.

De bal is aan het rollen gegaan zo’n 8 jaar gelden in Antwerpen. In nauw contact met de Belg Seppe Smits, absolute wereldtop in het snowboarden, heeft Ravijts er voor de wereldbekerwedstrijd Big Air snowboarden voor de eerste keer een skischans ontworpen. “Door in de ontwerpfase nauw samen te werken met Seppe, zijn we erin geslaagd een schans te bouwen die enorm goed onthaald werd door de snowboarders. Sindsdien zijn er verschillende aanvragen binnengekomen en ondertussen heb ik al verschillende schansen gebouwd over de hele wereld.”

Na Turkije, Noorwegen en zelfs China, is het nu de beurt aan Genk. “Hier bouwen we in opdracht van Sport Vlaanderen een dubbele setup met twee verschillende schansen op dryslope materiaal waar skiërs en snowboarders hun wedstrijden kunnen voorbereiden en hun sprongen kunnen oefenen. Ook Stad Genk steekt zijn schouders mee onder dit project. De grootste schans krijgt ook een toeristische functie en is toegankelijk als uitkijkpost voor het brede publiek.” De nieuwe schans is in alle opzichten een technologische en architecturaal hoogstandje en behoort tot een van de meest unieke projecten ter wereld in zijn soort.

“Zo hebben we met mapix een camerasysteem in ontwikkeling dat elke sprong vanuit 7 hoeken vastlegt en alle beelden perfect synchroniseert en doorstuurt naar een beeldscherm bovenaan de schans, waar de sporter samen met de coach de sprong kan analyseren en verder verbeteren. Ook in het topje van beide springschansen zijn een 10-tal motoren ingebouwd die de vorm van de schans dynamisch kunnen instellen, zodat we verschillende moeilijkheidsgraden kunnen instellen,” glundert Ravijts. “Daarnaast is alles ook voorzien van een integraal afwateringsysteem dat met IOT-sensoren opgevolgd zal worden en wordt het geheel visueel zo optimaal mogelijk geïntegreerd in de groene omgeving.”

Wat dit project nog zo uniek maakt, is dat er vanaf het begin gebruik gemaakt is van dronetechnologie. Nog voor de ontwerpfase is de bestaande situatie van het terrein ingevlogen en gemapt. “Op die manier hadden we een perfect beeld van de omvang en het volume van de berg die er reeds lag. Deze informatie hebben we gebruikt om een schans te ontwerpen waarbij er gebruikt gemaakt werd van de hoeveelheid zand die er aanwezig was. Zo kwamen we tot een nuloperatie en is er geen enkele vrachtwagen zand aan- of afgevoerd. Het was belangrijk om zo weinig mogelijk werfverkeer te hebben vanwege de kindvriendelijkheid van de site.”

Deze methode gebruikt Ravijts wel vaker om bijvoorbeeld een skipiste te ontwerpen. “Met de komst van dronetechnologie kan ik eerst de bestaande situatie perfect in beeld brengen. Deze fotorealistische basis wordt dan gebruikt om een ontwerp te maken dat zo optimaal mogelijk past in de bestaande situatie. Zo besparen we tijd en middelen bij de uitvoering van de werken en ontwikkelen we tevens een oefenterrein met zo optimaal mogelijke condities voor de sporters.”

De site in Genk wordt tijdens de werken ook wekelijks opnieuw ingemeten met een drone. “Ik gebruik daarvoor de DJI Mavic 2 Pro. Zo hebben we elke week een betrouwbare kwaliteitscontrole en we kunnen zeer kort op de bal spelen. We kunnen snel bijsturen wanneer er iets niet lijkt te kloppen bij de plaatsing van bepaalde elementen in de ontwerp. We gebruiken ook markering op de grond die we snel kunnen herkennen vanuit de lucht en die we gebruiken als vaste referentiepunten voor het plaatsen van nieuwe elementen ten opzichte van de posities van reeds geplaatste elementen”, vertelt Ravijts.

“Dit is één voorbeeld van de vele leuke projecten die we doen met Mapix”, vervolgt hij. We zijn ongeveer 3 jaar geleden gestart met drones en doen tal van 3D-mapping opdrachten. Zo hebben we bijvoorbeeld de site van Tomorrowland Winter in Alpe d’Hues gemapt voor de organisatie.” Het bedrijf heeft ondertussen ook een eigen applicatie ontwikkeld waarmee ze overlays kunnen maken in Google Earth. Een drone scant dan eerst een specifieke situatie die bijvoorbeeld tijdelijk een andere inrichting heeft en dit 3D-beeld wordt dan in Google Earth geïntegreerd. “Dit wordt bijvoorbeeld veel gebruikt als communicatiemiddel tussen de organisatoren en de aannemers bij festivals.”

De standaardbeelden in Google Earth zijn niet real-time en dus ook niet altijd up-to-date. Een werfzone is net zoals een festivalterrein een erg dynamisch terrein dat op korte tijd snel verandert. Het grote voordeel van de applicatie van Mapix is dat de bouwheer dankzij een recente overlay wel een up-to-date beeld van zijn site krijgt en dat kan gebruiken om aanduidingen of markering te maken die hij kan gebruiken om een exacte locatiebepaling te communiceren naar bijvoorbeeld aannemers.

“We kunnen de gemapte dronebeelden zelfs combineren met bijvoorbeeld CAD-tekeningen om een volledig 3D model in Google Earth te maken,” beweert Ravijts. “De insteek van de applicatie is eigenlijk dat je snel omgevormde situaties vlot en gebruiksvriendelijk in beeld kan brengen op je smartphone of gps-toestel. Ik zie op termijn zelfs toepassingsmogelijkheden bij rampscenario’s, zodat we een precaire noodsituatie snel in beeld kunnen brengen om alle hulpdiensten geografisch te kunnen aansturen via een erg toegankelijk platform. We mikken met de applicatie daarom niet alleen op de private markt, maar ook op gemeentediensten en openbare besturen.” Ravijts beweert dat “dit ongetwijfeld voor een absolute zal meerwaarde zorgen wanneer exacte locatiebepalingen gecommuniceerd moeten worden, in welke context dan ook.”

“De applicatie wordt uiteraard ook op de werf in Genk gebruikt. Het werkt erg aangenaam en snel en zorgt voor een goed gestroomlijnde communicatie op de werf.” De bouwwerken zijn nu al bijna twee jaar bezig, maar door de coronacrisis zijn er wat verschuivingen geweest in de timing. De partners mikken erop om het project in het voorjaar van 2021 eindelijk te kunnen opleveren. Wie hoopt tegen dan zelf eens een sprong te gaan wagen, moet zich wel aansluiten bij een federatie, want de schansen zijn niet zomaar publiekelijk toegankelijk omwille van veiligheidsredenen, klinkt het.

Pin It on Pinterest