Drone Tech Blog

Ben jij gepassioneerd door drones en wil je meer leren over de technologische kant van deze vliegende robots? Wat is een drone en hoe zit hij in elkaar? Welke componenten zorgen ervoor dat je een drone slim en efficiënt kan maken voor specifieke toepassingen? Leer er alles over in deze Drone Tech Blog, opgesteld in het kader van het COOCK-project ‘Artificiële Intelligente Autonome Drones’ (lees meer) en het Industrie 4.0 Proeftuinproject ‘Drones in de bouw en landbouw’ (lees meer).

Inleiding

Er zijn twee aspecten essentieel wanneer drones ingezet worden. Een eerste aspect is de missie van de drone. Hiermee bedoelen we het doel dat men wil bereiken door een drone in te zetten. Het tweede aspect is de dronevlucht zelf. Bij beide aspecten komen heel wat verschillende uitdagingen kijken.

Missie-aspecten

In veruit de meeste gevallen betreft de missie van de drone het verzamelen van data in een bepaald gebied voor bijvoorbeeld monitoring, inspecties, mapping, …. Uiteraard is het essentieel om de juiste sensoren te gebruiken, bijvoorbeeld specifieke camera’s om tot een optimale beeldkwaliteit (resolutie, lens, spectrum, …) te komen. Nadien moeten de beelden nog geïnterpreteerd worden en dit liefst niet door beeld per beeld te bekijken. Het is veel beter als dit automatisch kan. Dit noemt men computervisie voor camerabeelden. Indien het over andere sensoren gaat, dan worden gelijkaardige technieken gebruikt die allemaal onder de noemer van artificiële intelligentie vallen. Daar gaan we in een andere blogpost dieper op in. Voor sommige missies is het belangrijk dat de beelden meteen real-time, tijdens de vlucht dus, geïnterpreteerd worden. Een hele klus dus!

Lees artikels over missie-aspecten

Vlucht-aspecten

De vlucht zelf is ook verre van triviaal. Globaal kan je vier blokken onderscheiden: besturing, lokalisatie, navigatie, en connectiviteit. Maar daarnaast is het ook cruciaal dat de drone in staat is zelf de omgeving te analyseren en gevaarlijke situaties kan voorkomen, bijvoorbeeld om een obstakel te ontwijken. Hiervoor kan de drone uitgerust worden met allerhande sensoren, alsook met de nodige hardware en software om deze data te verwerken om vervolgens de juiste actie te ondernemen. 

Lees artikels over vlucht-aspecten

Toepassingen

Verder zijn er ook de limieten aan de inzetbaarheid van drones door de gelimiteerde vluchttijd of door de weersomstandigheden. Toepassingen voor drones zijn pas rendabel wanneer er een duidelijke winst of meerwaarde is, hetgeen betekent dat de totale kost om de drone in te zetten en de data te verwerken lager (of veiliger) is dan wanneer op een traditionele manier gewerkt wordt. Aangezien in ons land de werkuren van mensen typisch duur zijn ten opzichte van andere kosten of andere landen – we proberen geen politieke statements te maken – betekent dit vooral dat die specifieke kost omlaag moet. Dat kan enerzijds door de interpretatie van de data te automatiseren zodat dit niet meer manueel moet gebeuren. Indien we anderzijds geen piloot meer nodig hebben, winnen we helemaal. Dit kan door de drone zo slim te maken dat deze autonoom kan vliegen. Deze blog gaat in op beide aspecten en de uitdagingen die hierbij komen kijken.

Lees artikels over toepassingen

Missie-gerelateerde artikels en toepassingen

Transfer learning op dronebeelden: van boomtoppen tellen tot vogels detecteren

Transfer learning op dronebeelden: van boomtoppen tellen tot vogels detecteren

In het kader van het project “Drones in de (land)bouw” en “AI autonome drones” gaat Flanders Make na of het mogelijk is om met drones vogels uit wijngaarden te verjagen. Indien het mogelijk is om met behulp van de on-board camera live vogels te detecteren, kan de drone recht richting de vogels vliegen, voor een afschrikkender resultaat. Transfer ...

Lees meer
Getest: een drone als vliegende assistent voor landbouwvoertuigen

Getest: een drone als vliegende assistent voor landbouwvoertuigen

Binnen de landbouw kijkt men naar drones in de eerste plaats als middel om informatiekaarten van de velden op te bouwen. Hierbij leveren ze een hoge-resolutie alternatief voor satellietbeelden.  Drones zouden echter ook “live” ingezet kunnen worden terwijl de landbouwer op de akker aan het rijden is. Zo kan de drone beelden leveren of metingen...

Lees meer
ACROFRUIT project maakt nieuwe resultaten bekend voor het ondersteunen van de landbouw door automatisatie

ACROFRUIT project maakt nieuwe resultaten bekend voor het ondersteunen van de landbouw door automatisatie

Acrofruit werkte verschillende use cases voor de fruitteelt uit met als doel integratie van innovatieve nieuwe (maar bestaande) technologie te stimuleren in de landbouwsector en de kenniskloof tussen technologiesector en landbouwsector verkleinen. Processen die onder de loep genomen werden waren ten eerste het verzamelen en gebruiken van verschillende types data voor het opstellen van kaarten.

Lees meer
Hoe werken ‘markers’ en welke gebruik ik voor mijn dronetoepassing?

Hoe werken ‘markers’ en welke gebruik ik voor mijn dronetoepassing?

In sommige toepassingen van dronetechnologie kan het een enorme meerwaarde opleveren om met visuele markers te werken. Een oud maar nog steeds erg courant voorbeeld zijn de 1D barcodes of “streepjescodes. Daarnaast zijn QR-codes ook een erg bekend concept geworden. Het doel van zulke markers is om informatie te coderen die makkelijk uit te lezen is met een visie-sensor zoals een camera of laser scanner, en die kan dus bijvoorbeeld ook onder een drone gemonteerd zijn. In dit theoretisch artikel gaan we dieper in op de mechanismes achter dergelijke markers, alsook de mogelijke dronetoepassingen en software om gescande data mee te verwerken.

Lees meer
Hoe kan je automatisch dozen en paletten tellen in een magazijn mbv een slimme drone?

Hoe kan je automatisch dozen en paletten tellen in een magazijn mbv een slimme drone?

Voor veel bedrijven en organisaties is een accurate en actuele bepaling van de voorraden in hun magazijn vaak cruciaal voor hun operationele, maar tegelijk is het ook een zeer tijdrovende bezigheid om de voorraad te tellen. In dit artikel gaan we technisch dieper in op de technologie die Flanders Make ontwikkeld heeft om een automatische inventarisatie te doen met behulp van een drone.

Lees meer
Tools en technieken voor data augmentation bij beeldanalyses

Tools en technieken voor data augmentation bij beeldanalyses

Een veel voorkomend probleem waarbij artificiële intelligentie een grote hulp kan zijn is het identificeren en classificeren van bijvoorbeeld dronebeelden. Als concreet voorbeeld zullen we in dit werk het classificeren van foto’s in twee categorieën bekijken (honden en katten), maar de technieken en conclusies hier gepresenteerd zijn ook toepasbaar op de andere toepassingen.

Lees meer
3D-scanning met drones: dé meettechniek van de toekomst in de bouw?

3D-scanning met drones: dé meettechniek van de toekomst in de bouw?

Het digitaliseren van gebouwen opent voor alle partijen de deur naar tal van nieuwe toepassingsmogelijkheden en een drone is hiervoor een uitstekend hulpmiddel. In de nabije toekomst kan het tijdens het bouw- of renovatieproces ook een werkinstrument zijn om de werken op te volgen en inspecties uit te voeren.

Lees meer

Vlucht-gerelateerde artikels

Een autonome micro drone die bloemen bestuift, hoe werkt dat?

Een autonome micro drone die bloemen bestuift, hoe werkt dat?

Tijdens het slot event van het Omnidrone project presenteerde prof. Toon Goedemé van de KU Leuven hoe zijn research team slimme beeldverwerkingstechieken toepast voor het bestuiven van bloemen met behulp van een micro drone die autonoom een bloem zoekt, hier naartoe vliegt, en deze vervolgens bestuift. In dit artikel lees je een samenvatting van zijn uiteenzetting over dit thema en diverse links naar meer uitgebreidere informatie.

Lees meer
Hoe kies ik de juiste communicatietechnologie voor mijn specifieke dronetoepassingen

Hoe kies ik de juiste communicatietechnologie voor mijn specifieke dronetoepassingen

Nieuwe technologische ontwikkelingen en sensoren verhogen het gebruiksgemak en de veiligheid van drones, aangezien hierdoor steeds meer vluchtaspecten geautomatiseerd kunnen worden. Drones worden met andere woorden steeds gebruiksvriendelijker en veiliger. Een van de grootste uitdagingen hierbij is communicatie en dit op verschillende vlakken.

Lees meer
Sensor fusion toolbox ‘Oase’ voor indoor lokalisatie

Sensor fusion toolbox ‘Oase’ voor indoor lokalisatie

Om de tekortkomingen van de verschillende lokalisatietechnologieën te overbruggen kan gebruikt gemaakt worden van sensor fusie, waarin de metingen van verschillende technologieën gecombineerd worden om de drone te lokaliseren. De meest gekende techniek voor sensor fusie is de Kalman filter, die ook in verschillende varianten bestaan voor niet-lineaire systemen zoals een drone.

Lees meer
The next step in the sky: autonome drone-navigatie

The next step in the sky: autonome drone-navigatie

Om het volledige potentieel van autonome drones te realiseren, is het oplossen van problemen met autonome navigatie cruciaal. Met het huidige niveau van technologische ontwikkelingen in hardwaretechnologie, goedkopere en betaalbare sensoren en slimmere algoritmen, bevindt de industrie zich in een uitstekende positie om deze concepten te vertalen naar een functioneel product, dat het volgende tijdperk van transport zou kunnen gaan definiëren.

Lees meer

Pin It on Pinterest