Tijdens dit digitaal event op 18 januari lichtte Flanders Make/EUKA samen met VITO, ILVO en Pcfruit de resultaten toe van verschillende onderzoeksprojecten waar dronedata gebruikt wordt om meerwaarde te creëren in de landbouw. De toepassingen gaan van opbrengstvoorspelling tot ziekte- of onkruiddetectie en accurate informatie om te kunnen bemesten tot op het niveau van individuele planten. Als afsluiter was er een getuigenis over de meerwaarde van drones voor de precisieteelt van landbouwbedrijf van den Borne. Het programma zag eruit als volgt:

  • Introductie – Petra Van Mulders (EUKA/Flanders Make)
  • Oogstvoorspelling op basis van bloemtellingen voor aardbei – Rob Heylen (Flanders Make) en Bjorn Rombouts (PC Fruit)
  • Dataplatformen en bemesting – Jurgen Decloedt (VITO)
  • Precisieteelt in de fruitsector – Joke Vandermaesen (PC Fruit)
  • Ziekte- en onkruiddetectie – Jonathan Van Beek (ILVO)
  • Precisieteelt getuigenis van een landbouwbedrijf – Jacob van den Borne (van den Borne aardappelen)
  • Q&A

Naast dit webinar deden we ook een bevraging bij de telers om te polsen naar hun noden op gebied van dronetechnologie. Daaruit blijkt dat 15% van de respondenten reeds ervaring heeft met het gebruik van drones in de landbouw of fruitteelt. Sterker nog, van degene die al drones hebben gebruikt, is niemand ontevreden van de resultaten en ziet men dus een duidelijke meerwaarde.

De meeste gebruiken drones om variaties op een perceel te monitoren of om bodem en terreinanalyses te doen. Andere veelgebruikte toepassingen zijn het detecteren van droogtestress, het detecteren van de efficiëntie en het monitoren van de gezondheid van de gewassen. Bijna alle respondenten die al drones gebruikte hebben, geven aan dat de drone data nieuwe (nuttige) inzichten oplevert.

Opvallend is daarentegen dat er bij landbouwbedrijven die nog geen drones ingezet hebben vooral nog onduidelijkheid bestaat over de kosten-baten-analyse of dat gewoon ze niet weten hoe ze eraan moeten beginnen. Toch zijn er vandaag al tal van bedrijven die hier redelijk wat expertise rond hebben opgebouw en die landbouwers graag begeleiden in hun traject met dronetechnologie. Dus heb je interesse om aan de slag te gaan met drones op jouw akkers, laat het ons dan zeker weten. We zoeken graag samen met jou naar een geschikte partner om je op weg te helpen!

Webinar recording

In deze video kan je het volledige webinar herbekijken. Klik op de verschillende hoofdstukken om snel door te spoelen naar de presentatie die je wilt bekijken. De video mag gedeeld worden, maar enkel via de embedded code of via de knoppen onder de video. De opname downloaden of recorden en verspreiden via eigen kanalen is niet toegestaan.

Feedback formulier

We zouden het erg appreciëren als je via onderstaande knop het feedbackformulier wilt invullen, ook als je het event herbekijkt en dus niet live hebt gevolgd. Je kan daarbij aangeven in welke technologieën je geïnteresseerd bent of waarover je meer informatie wenst.

Dit evenement kadert in de context van volgende projecten:

Industrie 4.0 Proeftuin ‘Drones in de bouw en landbouw’
Industrie 4.0 Proeftuin ‘Smart Farming 4.0’
Interreg Intelligenter Fruit Telen (IFT)
Interreg Smart Growers
H2020 SmartAgriHubs
LA-traject “WikiLeeks: preciezer prei telen met precisielandbouw”

BEKIJK OOK

Kick-Off Drone Innovations West-Vlaanderen

Webinar – 28 januari 2021

Tijdens het kick-offevent op 28 januari stellen we u het project ‘Drone Innovations’ voor. We presenteren u wat de provinciebrede visie hierrond is en introduceren de reeds aanwezige kennis en expertise rond deze nieuwe technologie. We geven u ook al een blik op de toekomst mee waarin we verschillende dronehubs in West-Vlaanderen zullen oprichten.

Pin It on Pinterest