‘Cyber secured’ drones

Projectinformatie

1. In ideefase

Initiator: Flanders Make
Contact: Myriam Verschuure
Type project: ICON

Samenvatting

De huidige trend naar meer autonome functies, zoals bijvoorbeeld autonoom rijdende voegtuigen,  maakt dat zelfs veiligheid kritische systemen meer en meer verbonden zijn. Het stijgend aantal connecties verhoogd het risico op cyber crime.

Bedrijven hebben net hun processen aangepast om aan de functionele veiligheidseisen te kunnen voldoen, met de focus op hardware en software random fouten en/of limieten van de systemen, echter houden deze praktijken vaak geen rekening met cybersecurity aspecten. Anderzijds werken cybersecurity experten aan oplossingen om cyberaanvallen tegen te gaan, maar hebben hun oplossingen vaak een effect op functionele veiligheid.

De cybersecurity en veiligheid teams zijn vaak aparte teams met hun specifieke focus en competenties, waarvan de design oplossingen elkaar beïnvloeden. Dit resulteert in een zeer moeizaam ontwerpproces met onnodige iteraties en mogelijk veiligheidsrisico’s (en claims) die onopgemerkt blijven.

In dit project gaan we op zoek naar een ontwerp methodologie die in een efficiënt “CyberSecuredSafety” ontwerp resulteert. Hierbij willen we

  • via modeleren, alle eisen van zowel veiligheid en cybersecurity kunnen capteren
  • geïntegreerde analyse doen van cybergevaren en veiligheid risico’s
  • impact van veranderingen kunnen analyseren
  • herbruikbaarheid garanderen door modulair ontwerp methodes

Deze methodologie is op zich niet product specifiek, en een actuele strijd voor verschillende domeinen zoals de auto-industrie, agricultuur, productie…Maar in dit project wensen we dit eerst uit te werken voor drones.

Drones zijn geconnecteerde producten die ook veiligheid risico’s meebrengen. Dit domein evolueert snel en staat voor een enorme uitdaging om aan de steeds veranderende normen en wetgevingen te voldoen.

Verder zijn er verschillende stakeholders die belang hebben in de operationele werking van drones, wat het ontwerp van een drone moeilijk maakt en die we bijgevolg graag in dit project willen betrekken.

 

Open call

We zijn op zoek naar:

  • bedrijven die drones ontwerpen en interesse hebben om deze methodologieën mee uit te werken en toe te passen op het ontwerpen van drones
  • bedrijven die contra-drones werken die interesse hebben om mee te werken aan veilig contra drones oplossingen.
  • bedrijven die drones traffic management doen
  • bedrijven die instaan voor certificatie van drones
  • bedrijven die specifieke geconnecteerde componenten van drones ontwerpen

Heb je interesse om deel te nemen aan dit ICON-project, aarzel dan niet om contact op te nemen via myriam.verschuure@flandersmake.be voor meer informatie!

Pin It on Pinterest