Eindelijk konden we weer fysiek gaan netwerken op de bekendste dronebeurs van Europa, en misschien wel van de wereld. Van 29 tot 31 maart kon je alle revelante spelers uit het dronelandschap terugvinden in RAI Amsterdam op de Amstedam Drone week. Voor wie nog eens echt wou netwerken waren er speciale matchmaking formules, maar wie liever in zijn kot bleef, kon de presentaties in de exporuimte alsook de panelgesprekken en presentaties in breakoutrooms online volgen. Inhoudelijk lag de focus dit jaar vooral op Urban Air Mobility.

Die inhoudelijke focus bleek vooral uit de vele panelgesprekken waarin commerciële organisaties hun ambities rond de uitbouw van Vertiports of eVTOL-tuigen voor passagiersvervoer uit de doeken deden. Op zich wel interessant om de visies van onderlinge concurrenten te horen, en tegelijk ook klonken er ook hoopvolle boodschappen dat ze streven naar standaardisatie wat betreft de oplaadinfrastructuur en dergelijke. Of dat dan fast charging of battery swapping moet zijn, dat zal nog veel voer tot discussie geven.

De algemene ambitie was vooral dat UAM democratischer zou moeten worden, veel democratischer dan een helikoptervlucht. Iedereen zou het moeten kunnen gebruiken (maar met een minder grote frequentie), bijvoorbeeld twee dagen per week naar kantoor met een eVTOL. Daardoor zijn er minder vliegvelden nodig (waar er nood is aan horizontale ruimte). Vertiports zouden veel compacter zijn en dus makkelijker dichtbij de stad en doorheen de stad ingepland kunnen worden. Dan is het niet meer nodig om met het vliegtuig naar bijvoorbeeld Zürich vliegen. Er zouden nog maar een beperkt aantal vliegvelden nodig zijn en de overgebleven zouden ook een vertiport krijgen. Groupe ADP zou zelfs tijdens de Olympische Spelen van 2024 in Parijs twee aanvliegroutes voor eVTOL’s willen uitbaten.

Naast de inspirerende panelgesprekken waren er ook verschillende spectaculaire demo’s in de Drone Arena met best grote drones, vaak state aircrafts. Zo waren er verschillende drones met medische toepassingen zoals voor het afleveren van AED-toestellen maar ook de Nederlandse politie kwam hun kunnen demonstreren. Er waren ook tal van getuigenissen over pilootprojecten rond pakjesleveringen met autonome drones. Bijvoorbleed CEO Bobby Healy van Manna Drone Delivery grapte dat ze alles leveren: koffie, boeken, boodschappen, voorschriftgeneesmiddelen en Guinness, zo snel dat de vluchttijd net genoeg is om de schuimkraag te laten zakken zoals het hoort.

Dat er weinig draagvlak zou zijn voor zulke toepassingen blijkt minder en minder aan de orde. De klachten van omwonenden zijn vaak op twee handen te tellen, beweert Healy. Ze vliegen op 60m hoogte en al hebben 46k vluchten gedaan. “Iedereen maakt er gebruik van, zelfs ouderen die nog moeilijk in de apotheek geraken en geen smartphone hebben, en die dan dan maar een order plaatsen via de telefoon.” Op die manier kan de lokale boekenwinkel weer de concurrentie aangaan met de Amazons van deze wereld en kan die dus zelfs sneller leveren.

Op woensdag 30 maart kon je als visitor meegaan op bezoek bij Unmanned Valley op de oude militaire luchthaven van Valkenburg. De site is te vergelijken met Vlaamse initiatieven DronePort Sint-Truiden en DronePort West-Vlaaderen. In Valkenburg hebben ze een mooi drone ecosysteem uitgebouwd en is er een oude hangar om indoor testen te kunnen doen. Het luchtruim dat ze er ter beschikking hebben is ook exclusief voorbehouden voor onbemande luchtvaart. Het is helemaal omheind, dus kunnen testen er in alle veiligheid uitgevoerd worden.

Zo gebeurden er al tal van testen rond toepassingen van hernieuwbare energie, maar ook bijvoorbeeld met het 5G van de toekomst. Ze beweren al heel ver te staan met het uitbouwen van een BVLOS corridor naar de kust. Onder meer de benodigde radarsystemen worden daarvoor ontwikkeld door bedrijven die deel uitmaken van hun dronehub. Last but not least profiteren ze van een unieke ligging pal tussen luchthavens van Rotterdam en Amsterdam. Drones op en rond luchthavens kunnen perfect samenleven met de bemande luchtvaart, zo bewijzen verschillende testvluchten voor verschillende toepassingen op Schiphol en Rotterdam Airport door de stichting Dutch Drone Delta, maar dat weten we al langer van use cases uit eigen land, zoals bijvoorbeeld in DronePort Sint-Truiden. Het is enkel nog een kwestie van tijd voor de wetgeving helemaal op punt staat om UAM helemaal op de wereld lost te laten, zo klinkt het.

Pin It on Pinterest