Koen Henderickx is een product van de allereerste lichting gelicentieerde dronepiloten. In april 2015 startte hij in bijberoep op z’n eentje met Easycopters, een dienstverlener die zich richt op het maken van cinematografisch beeldmateriaal vanuit de lucht. Vandaag, 5 jaar later, heeft hij een uitgebreid cliënteel van bouwbedrijven, projectontwikkelaars en reclamebureau’s en verdient hij er zijn brood mee. Schrik voor de komst van de nieuwe Europese wetgeving heeft hij niet: “Er gaat misschien wel wat meer concurrentie komen, maar er zal ook veel meer mogelijk zijn en projecten kunnen in principe sneller en eenvoudiger afgerond worden”.

Als twintiger was hij al erg geïnteresseerd in foto en video, en had hij een passie voor telegeleide toestellen. “Beelden maken en spelen met telegrafische vliegtuigjes leek me de ideale combinatie”, steek Henderickx van wal. “Toen ik midden 2014 hoorde over de allereerste drone opleiding aan Syntra Limburg moest ik niet lang nadenken. Toegegeven, het is sindsdien een beetje uit de hand gelopen. (lacht) In eerste instantie ben ik gestart in bijberoep, waarbij ik een job in de IT sector combineerde met mijn droneactiviteiten. Maar al snel heb ik de sprong gewaagd en ben ik fulltime overgeschakeld op mijn drone-activiteiten onder de naam Easycopters.

Henderickx werkt hoofdzakelijk alleen, maar heeft ondertussen ook een netwerk van partners waar hij mee samenwerkt voor meer specifieke opdrachten. “Het is belangrijk om zowel je eigen expertises als ook je limieten goed te kennen,” beweert hij. “Voor mij is dat vliegen met drones en fotografie. Voor andere zaken heb ik mij altijd laten omringen door personen met expertise in andere domeinen, zoals bijvoorbeeld thermografie. Daardoor heb ik zelf ook heel veel bijgeleerd en zelfs nieuwe vrienden gemaakt. Het voordeel hiervan is ook dat ik mensen met zeer uiteenlopende skills kan aanspraken. Als ik één iemand wil aannemen die al deze skills bezit, ben ik op zoek naar een witte raaf die volgens mij niet bestaat.”

De eerste maanden en zelfs jaren waren niet altijd even gemakkelijk, maar hoe meer opdrachten hij uitvoerde, hoe gemakkelijker het was om referentiemateriaal te verzamelen en nieuwe opdrachtgevers te overtuigen. Een van zijn allereerste opdrachten was voor be-MINE in Beringen. Zij zochten destijds investeerders en wilden daarvoor aantrekkelijk beeldmateriaal van de site gebruiken. “Door deze beelden als referentie te gebruiken, is de bal uiteindelijk aan het rollen gegaan. Vandaag is het mijn passie en mijn full-time broodwinning. Onderschat dus zeker niet de kracht van het visualiseren van voorgaande resultaten aan nieuwe prospects,” aldus Henderickx.

De core business van Easycopters draait vooral rond het maken van cinematografische beelden met behulp van drones, dus zowel foto’s als video. Daarnaast bieden ze ook virtual reality toepassingen aan, zoals virtuele rondleidingen in 3D. Voor makelaars en projectontwikkelaars creëren ze specifieke oplossingen zoals renders en restylings, voeren ze ook Photoshop-retouches uit en realiseren ze klassieke fotoshoots, al dan niet aangevuld met beelden vanuit de lucht. Een klein stuk van de dienstverlening bestaat ook uit fotogrammetrie en opmetingen met behulp van drones.

“Bouwbedrijven, projectontwikkelaars en makelaars vomen onze belangrijkste doelgroep, maar we werken ook voor festivalorganisatoren en uiteraard ook de evenementensector,” vertelt Henderickx. “Ons cliënteel is eigenlijk zeer divers: van archeologen die opgravingen doen, over een sportmerk dat een flitsende reclamecampagne wil, tot een bedrijf dat een aftermovie laat maken van een teambuilding.”

Netwerken is een van de voornaamste manieren van Easycopters om nieuw cliënteel aan te trekken. “In het begin heb ik een tijdje ook koude prospectie gedaan, maar dat wierp niet altijd z’n vruchten af in verhouding tot de energie die erin kroop. Wat ik wel heel erg belangrijk vind, is een goede website gecombineerd met een sterke SEO en online advertising. Het klink misschien cliché, maar de meerderheid van de mensen grijpt steeds weer naar Google als ze iets zoeken of iets nodig hebben. Als ze dan op een aantrekkelijke en visuele website terecht komen met tal van showcase materiaal, heb je meteen de deur geopend.”

Op langere termijn staat innovatie staat centraal in de strategie van Easycopters. Ze proberen steeds vernieuwend uit de hoek te komen en willen in de toekomst bijvoorbeeld meer inzetten op FPV (First Person View) om nog spectaculairdere beelden te kunnen maken. “Al is de wet er voorlopig niet op voorzien om dergelijke vluchten uit te voeren, hopen we dat dit vanaf 2021 wel mogelijk zal zijn en zijn we van plan deze dienst dan ook aan te bieden,” beweert Henderickx. “Ook willen we nog meer kennis uit te bouwen rond fotogrammetrie zodat we volledige omgevingen in 3D kunnen omzetten.”

“Onze meest gebruikte drone is de Matrice M210 V2, vanwege zijn autonomie, robuustheid, stof- en waterdichtheid, en de mogelijkheid om er naast een video-/fotocamera tegelijkertijd ook een thermische of telelens op te monteren.” Voor indoorbeelden gebruiken ze graag de Mavic-familie, die hen toelaat om wat dichter langs objecten te scheren en wat meer actie in de beelden te steken. “Voor evenementen en festivals schakel ik mijn collega-freelancer Erwin in, die beschikt over de Acecore Neo, een ‘beest’ van een drone met 8 propellers. Hiermee mogen we wettelijk en veilig over mensenmassa’s vliegen.”

Het leuke aan het gebruik van drones, is de vrijheid en de variatie: het ontdekken van nieuwe plaatsen, in contact komen met verschillende mensen, op locatie’s komen waar je anders niet zou kunnen of mogen komen, en de combinatie met foto- en videografie, vindt Henderickx. “En vanuit mijn opleiding en interesse is het hightech-gehalte ook een aantrekkelijk aspect. Het hebben van een technische bagage is een grote troef. In feite combineren we verschillende vakgebieden zoals fotografie, cinematografie, landmeetkunde, cartografie met het terrein van de luchtvaart. Dat is volgens mij wat er minimaal nodig is om succesvol te kunnen zijn, samen met een sterk oog-hand coördinatie als basisskill.

Op de vraag wat de komst van de nieuw Europese dronewetgeving voor Easycopter zal betekenen, antwoordt Henderickx het volgende: “Een wetgeving op Europees niveau zal tegelijk meer opportuniteiten én meer concurrentie genereren in de buurlanden. Daardoor zal elke dronepiloot genoodzaakt zijn zichzelf opnieuw uit te vinden en de lat weer wat hoger moeten leggen. Tegelijkertijd is er ook veel onzekerheid doordat de wet gecompliceerder lijkt te worden. We zullen moeten afwachten hoe het uiteindelijk loopt maar ik ben alvast hoopvol dat de horizon letterlijk breder wordt.

Ook de coronacrisis heeft een zeker impact op de werking van Easycopters. “We hebben sinds maart te maken met redelijk wat annuleringen van voornamelijk evenementen, opendeurdagen, sportmanifestaties. Vervelend, maar uiteraard logisch door de maatregelen,” vindt Hendrickx. “De bouwsector daarentegen draait wel nog op volle toeren, waardoor de schade enigszins beperkt blijft. We hebben goeie hoop dat 2021 verbetering zal brengen. Het is misschien een cliché, maar het is echt zo: als je iets écht wil, geloof er dan in en ga ervoor. Het zal zeker niet van een leien dakje lopen, maar de aanhouder wint,” besluit hij.

 

Pin It on Pinterest