De logistieke sector staat voor enorme uitdagingen op het vlak van efficiëntie en duurzaamheid. Verschillende spelers in Vlaanderen en wereldwijd werken aan innovatieve technologische oplossingen die een grote impact kunnen hebben op het logistieke ecosysteem. Om deze oplossingen bij de logistieke sector en het brede publiek te brengen, werd begin oktober het innovatiecentrum voor de logistiek “Log!ville” geopend. Als ondersteunende of supporting partner stelt Flanders Make samen met het VIL gedurende een periode van 6 maanden haar oplossing voor rond geautomatiseerde magazijninventarisatie.

Log!ville is een initiatief van het Vlaams Instituut voor de Logistiek vzw (VIL), gelegen in de Antwerpse rand, in het wetenschapspark te Niel. Het doel van Log!ville is om bedrijven en het brede publiek kennis te laten maken met de technologische vernieuwingen in de logistiek en hun zo te inspireren. Spelers uit de industrie, onderzoekscentra, start-ups en scale-ups stellen hun oplossingen voor. Zo ook Flanders Make, dat een dronetoepassing heeft ontwikkeld om automatisch een magazijn te inventariseren. Deze inventarisatie gebeurt aan de hand van een drone die autonoom tussen de rekken vliegt. 

De drone bepaalt haar positie aan de hand van verschillende lokalisatie-technologieën waaronder Ultrawide band (UWB), Simultaneous Localization and Mapping (SLAM), en markers die bevestigd zijn aan de rekken. Via sensorfusie kan de drone heel precies een pad volgen om de QR-code op elk pallet te scannen en te koppelen met de positie van dit pallet op het rek. Daarnaast kan ook het aantal dozen op een pallet geteld worden zodanig dat de stock op elk moment up to date is. De drone wordt gestart en gemonitord via een scherm waar ook real-time status van de inventarisatie wordt weergegeven. De live demonstraties worden uitgevoerd door de ambassadors van Log!Ville en niet door Flanders Make zelf. 

Deze opgenomen inventaris kan gekoppeld worden met het warehouse management systeem zodat deze automatisch up to date gehouden wordt. Op die manier wordt het aantal fouten in de inventaris gereduceerd en de beschikbare plaats in het magazijn kan gemakkelijker opgevolgd worden. Lees voor meer informatie over de technologie zeker ook ons artikel over het automatisch inventariseren van palletten en het tellen van dozen. 

Indien de adoptie van een drone in het magazijn vandaag nog niet haalbaar is voor een bedrijf is het uiteraard ook mogelijk om de technologie (sensoren en algoritmes) die nu geïmplementeerd is op de drone te installeren op wearable devices, zoals bijvoorbeeld smart glasses, of op rijdende voertuigen die een andere taak hebben in het magazijn. 

Gerelateerde artikels:  

Deze demonstratie werd verwezenlijkt in de context van het COOCK-project Artificieel intelligente autonome drones. 

 

Pin It on Pinterest