Op donderdag 4 mei 2023 opende Flanders Make zijn deuren in Leuven voor de COOCK demonstratie dag. Tien COOCK projecten, gefinancierd door VLAIO, werden er voorgesteld. Deze projecten hebben als doel de brug te maken tussen onderzoek en industrie, met als voornaamste doelgroep het ondersteunen van kleine- en middelgrote bedrijven. Bezoekers kregen de unieke kans om de innovatieve projecten te bezichtigen in de vorm van presentaties en demo’s. In dit artikel overlopen we de getoonde demo’s en geven we extra duiding over de ontwikkelde technologieën.

Naast het OpsDrone project werden er ook twee demonstraties gegeven van het project “Artificieel intelligente autonome drones”. Tijdens een eerste demonstratie werd een kleine commercieel verkrijgbare drone gebruikt voor een magazijninventarisatietaak. De drone werd op afstand bestuurd door een AI die de pilootfuncties overneemt en heeft geen rekenkracht of dure sensoren aan boord. Hierdoor blijft de drone licht, goedkoop en veilig.

AI-algoritmen kunnen verschillende taken uitvoeren op de live videostream, zoals het lezen van alle labels en deze opslaan in een database, samen met de exacte locatie waar dit label is gelezen. Voor de proof of concept navigeerde de drone op basis van een indoor Ultra Wide Band-navigatiesysteem dat enige extra infrastructuur in de magazijnen vereist. Een volgende stap is het gebruik van de live videostream om de drone te laten navigeren op basis van kenmerken en objecten die in de omgeving worden gedetecteerd.

In een andere demonstratie werd dezelfde goedkope drone van minder dan 249 g gebruikt om vogels uit wijngaarden weg te jagen. De drone werd bestuurd zoals een menselijke piloot dat zou doen. Maar om de operationele kosten laag te houden, bestuurt een computeralgoritme de drone vanaf de grond. Het algoritme kan lokaal op een laptop draaien, of op afstand op een server als er meer rekenkracht nodig is. Wanneer een vogel op de grond wordt gezien, maakt de drone een snelle beweging naar de vogel om deze weg te jagen.

Daarna keert de drone terug naar zijn voorgeprogrammeerde traject. Actief op zoek gaan naar de vogel en hier meteen naartoe vliegen zorgt ervoor dat de vogels er niet snel aan wennen en het afschrikeffect behouden blijft. In tegenstelling tot gaskanonnen of “screachers” met storende hoge tonen, valt de kleine drone nauwelijks op voor de buren.

Hoewel de drone vooral wordt gebruikt om de vogels weg te jagen, kunnen de beelden ook worden gebruikt om de gewassen te inspecteren, verdachte situaties en objecten op het veld te melden of opbrengstschattingen te maken.

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met Bart Theys (bart.theys@flandersmake.be, +32 16 910 650) of Sid Mahapatra (sid.mahapatra@flandersmake.be, +32 16 910 645).

Pin It on Pinterest